reduccio de jornada egestionsEl Reial Decret LLey 16/2013, de 20 de novembre, també estableix que el treballador tindrà dret a una reducció de jornada i salari d'entre el 12,5% i el 50%, per tal de tenir cura d'un menor de 12 anys, o bé d'una persona amb discapacitat física, psíquica, o sensorial, que requereixi atenció i no tingui una activitat retribuïda.

En altres paraules, es tindrà dret a reducció de jornada i salari proporcionalment per guarda legal fins que el menor compleixi 12 anys, o bé es tracti d'una persona amb necessitats especials.

periode prova distribucio jornada egestionsEl Reial Decret Llei 16/2013, de 20 de desembre també va aportar novetats pel que fa a:

- Període de prova: En els contractes de com a màxim 6 mesos, el període de prova no podrà superar 1 mes de duració, excepte que s'especifiqui el contrari en el corresponent Conveni Col·lectiu.

- Distribució irregular de la jornada: Es permet regular els excessos o defectes de jornada en les corresponents "bosses d'hores", amb permís de realitzar-les fora de l'any en curs. D'aquesta manera s'intenta potenciar una distribució irregular del temps de treball i adaptar-lo a les necessitats de treballador i empresari.

Abans de decidir-se a a crear una empresa, s'han de saber algunes coses sobre la fiscalitat i les obligacions de l'autònom. S'han de conèixer els documents a entregar a Hisenda, impostos a pagar, lloc i forma de pagament, impresos a lliurar...

obligacions autonom egestions

Una de les obligacions és inscriure's a Hisenda. És un pas imprescindible per tal d'iniciar l'activitat. S'ha de fer una declaració censal i lliurar uns formularis amb les dades personals, activitat de l'empresa, ubicació del negoci, i tipus d'impostos a satisfer.

Si s'ha de modificar alguna dada en temps posterior, s'ha de tornar a lliurar el formulari corresponent durant els 30 dies posteriors a la modificació.

Al fer aquest tràmit s'ha despecificar l'activitat del negoci, dintre d'una llista recollida en el Reial Decret 1175/1990, sobre l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE).

També s'han de fer els pagaments a compte de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), ja sigui en Règim d'Estimació Directa Simplificada, en Règim d'Estimació Directa Normal, i en Règim d'Estimació Objectiva (més conegut com a mòduls). S'abonarà trimestralment, excepte en el cas que tingui el 70% de facturació amb retenció.

Si l'activitat es realitza a través d'una Societat Mercantil, l'impost IRPF es substituïrà per l'Impost de Societats.

Cada tres mesos, també s'ha de realitzar el pagament de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA). Realment l'autònom només és un intermediari entre Hisenda i el client final, ja que només haurà d'ingressar la diferència entre el IVA que ha cobrat i el que ha pagat.

Totes aquestes declaracions tenen uns plaços molt estrictes que s'han de complir, si no es compleixen, llavors s'haurà d'abonar els corresponents recàrrecs i interessos de demora, i es possible que alguna sanció també.

NOVA LLEI D'EMPRENEDORS (LLEI 14/2013 DEL 27 DE SETEMBRE)

Ha entrat en vigor la tan esperada Llei d'emprenedors , al final va sortir publicada la Llei 14/2013 del 27 de setembre, que recull les noves mesures aplicades pel govern per fomentar l'emprenedoria .

1.- Emprenedor de responsabilitat limitada. L'emprenedor que tingui deutes empresarials no haurà de respondre a les seves possibles deutes amb el seu propi patrimoni personal. Amb la nova llei, per exemple, l'autònom mai perdrà la seva casa (sempre que no superi els 300.000 euros de valor) a causa dels deutes. D'aquesta manera, les seves atribucions s'assimilen a les d'una societat limitada .

2.- Muntar una empresa per zero euros. Inspirat en les polítiques existents a Alemanya o Bèlgica, el Govern crea la figura de la Societat Limitada de Formació Successiva, un tipus d'empresa molt similar a la tradicional Societat limitada, però amb certes restriccions en les retribucions als socis (no poden superar el 20% del patrimoni net de l'empresa) i en el repartiment de dividends (només es podran repartir si el patrimoni net restant no és inferior al 60% del mínim legal) .

3.- Segona oportunitat o acord extrajudicial. A causa de les queixes de diversos col·lectius d'autònoms, que asseguraven que quan un empresari fracassa en un negoci li és impossible intentar-ho de nou pels deutes contrets amb l'anterior, el nou Estatut del Treballador Autònom amplia fins a dos anys el termini per assumir les deutes en cas que s'enfronti a un possible embargament i s'estableix una via per renegociar el deute amb més avantatges que amb el concurs de creditors, aquesta mesura es podrà acollir sempre que els deutes no superin els 5 milions d'euros .

4.- Quota reduïda per a tots els nous autònoms. En el seu moment es va aprovar la quota hiperreducida de 50 euros al mes per als nous autònoms menors de 30 anys. Amb la nova llei, aquest descompte s'aplica a tots els nous autònoms, sigui quina sigui la seva edat i podran acollir-se a les reduccions de fins a 18 mesos de les contingències comuns. També podran adherir-se a aquesta mesura els treballadors que en el seu moment fossin autònoms però porten més de cinc anys donats de baixa.
Escala d' Reduccions :

  • Una reducció del 80% de la quota en els 6 mesos següents a l'alta uns 50 euros mensuals.
  • Una reducció del 50% de la quota en els 6 mesos següents a l'anterior.
  • Una reducció del 30% en els 6 mesos següents.

Així acumular els 18 mesos (1 any i mig) de reduccions .

5.- Criteri de meritació en l'IVA. A partir de 2014 arribarà, sens dubte, la mesura més reclamada. Mentre ara mateix un autònom o societat ha de liquidar trimestralment l'IVA de les factures tant si les ha cobrat o no, a partir l'1 de gener de 2014 se podrà retardar la liquidació al moment en què la factura sigui efectivament cobrada, aquesta mesura podran acollir les empreses que tinguin un volum de negoci inferior als dos milions d'euros.

6.- Deduccions fiscals per business angels. Amb la intenció de donar suport a les petites empreses en etapes inicials, els petits inversors obtindran una deducció en la quota anual de l'IRPF de fins a 4.000 euros. A més, si al desinvertir a l'empresa destinen els beneficis a invertir en una nova companyia, el seu guany patrimonial podrà declarar-se exempta. Aquesta mesura de suport a la inversió se suma a la iniciativa de l'ICO de crear un fons públic d'inversió en entitats de capital risc .

7.- Visat d'emprenedors. Es crea el 'visat d'emprenedors ', una autorització especial de residència i permanència durant un període mínim d'un any per a aquelles persones estrangeres que iniciïn una activitat empresarial al nostre país.

8.- Incentius per inversió de beneficis. A partir d'ara, els beneficis obtinguts en una activitat empresarial obtindran una deducció fiscal íntegra del 10% sempre que aquests diners sigui reinvertit en la mateixa empresa.

9.- Contractació de talent estranger. Moltes empreses espanyoles ( sobretot tecnològiques ) es venien queixant dels tediosos tràmits a l'hora de contractar un treballador estranger. Amb la nova llei es podrà sol·licitar un permís especial de residència per a aquests empleats sempre que l'empresa superi els 50 milions d'euros de facturació anual, entre altres requisits .

10.- Permís de residència per als estrangers que inverteixin a Espanya. Podran tenir un permís de residència per dos anys aquells estrangers que comprin un immoble de més de 500.000 euros o inverteixin dos milions en deute públic.

11.- Més facilitat per a la llicència exprés. S'amplien a 500 metres quadrats en lloc dels 300 metres quadrats d'abans .

12.- Autònoms en pluriactivitat. Els treballadors per compte aliè que es donin d'alta com a treballadors autònoms i quedin sota situació de pluriactivitat, tindran la possibilitat d'escollir com a base de cotització per compte propi entre el 50% de la base mínima de cotització pels primers 18 mesos, o el 75% durant els següents 18 mesos, fins a les bases màximes per al règim especial. Aquests autònoms quedaran impedits de les reduccions de quotes per a nous de majors de 30 anys.

OBLIGACIÓ D'INCLUSIÓ EN EL SISTEMA DE COMUNICACIONS I NOTIFICACIONS TELEMÀTIQUES DE LA SEGURETAT SOCIAL

El termini comença al final del primer mes de rebre la notificació per part de Seguretat Social sobre la seva inclusió en el sistema.

La Tresoreria General de la Seguretat Social implantarà de forma gradual, l'obligació de rebre les comunicacions i notificacions de forma telemàtica.

L'Ordre explica que estaran obligats a rebre telemàticament les comunicacions i notificacions les següents empreses:

Els subjectes que estiguin obligats a incorporar-se a aquest sistema (SISTEMA RED), amb independència que hagin tingut lloc o no la seva incorporació efectiva.

  • Les empreses, agrupacions d'empreses i altres subjectes responsables del compliment de l'obligació de cotitzar enquadrats en qualsevol dels règims del sistema de la Seguretat Social, independentment del nombre de treballadors, amb algunes particularitats i excepcions.
  • Els treballadors autònoms (RETA), amb excepció dels que estan units al Sistema Especial de Treballadors per compte propi agraris, només quan tinguin alhora la condició d'empresaris obligats a enviar per aquest sistema (SISTEMA RED) les dades relatives a seus treballadors, tindran l'obligació de transmetre per e mateix sistema seves pròpies dades com a autònoms.

 Els subjectes que no estan obligats al Sistema RED, segons la nova Ordre ESS/484/2013 són els següents:

  • En el règim general: col · lectius de professionals taurins, representants de comerç, empleats de la llar i Sistema Especial de la Indústria Resinera.
  • Règim Especial dels Treballadors del Mar, respecte als treballadors per compte propi.

Per poder realitzar el tràmit i fer la lectura de la bústia, es necessita el certificat digital (El mateix que l'AEAT)

La Seguretat Social, emetrà una sèrie d'avisos informatius, no vinculants, a les bústies de correu electrònic de les empreses (és important comunicar dades de contacte, correu electrònic i telèfon mòbil).

inversio recerca desenvolupament inversio RDI egestionsLes noves mesures fiscals pretenen incentivar la inversió en Recerca, Desenvolupament, i Inversió, mitjançant la recuperació de la devolució de les deduccions obtingudes per invertir en R+D+I. S'aplicarà a partir del 2013, però es cobrarà el 2015.

D'altra banda, pel que fa al "capital llavor", s'aplicarà una deducció del 20% en l'Impost Sobre la Renda de les Persones Físiques les inversions en capital inicial d'empresa de nova creació, fins a un màxim de 50.000 € anuals de base màxima.

quota autonoms seguretat social egestionsUn dels punts més conflictius de la llei que pretén afavorir la contractació estable i millorar l'ocupabilitat dels treballadors és la pujada en la base mínima dels autònoms, ja que aquests, si formen part d'una societat, o bé ténen més de 10 treballadors, hauràn de pagar com a mínim 314,40€, quan fins ara eren 261,83€.

La resta d'autònoms també han sofert pujades en la seva quota a la Seguretat Social, encara que de quantitats inferiors.

Contracte de treball egestionsLa recent llei per afavorir la contractació estable també va aportar alguna novetat pel que fa als contractes de treball:

- Es podrà concertar un contracte de suport a emprenedors, a temps parcial, i de forma proporcional s'aplicaràn les bonificacions i incentius a la contractació.

- La quota de contingència per desocupació es redueix un 1%, en els contractes de durada determinada a temps parcial, d'aquesta manera el treballador cotitzarà un 1,60%, l'empresari un 6,70%, i el total de cotització serà del 8,30%.

- Les empreses que contractin als seu primer treballador, que sigui menor de 30 anys mitjançant un contracte de suport a emprenedors, obtindràn una deducció de 3.000€ en la quota íntegra. Si el desocupat estés rebent una prestació contributiva per desocupació, la deducció seria del 50% del que li quedés per percebre al treballador, amb determinades clàusules.

contracte formacio egestions

El contracte per a la formació i l'aprenentatge va sorgir amb la intenció d'aconseguir a professionals més qualificats, alternant la formació amb l'activitat laboral retribuïda.

Un autònom pot contractar per exemple al seu fill o filla menor de 30 anys (fins que la taxa de la desocupació es situï per sota del 15%, en arribar a aquest percentatge baixaria l'edat màxima a 25 anys) independentment de si conviu o no amb el pare, amb aquest contracte s'obtindria una reducció del 100 % en les quotes de la Seguretat Social. També tenen el mateix dret d' acollir-se a aquesta reducció un autònom sense assalariats amb la contractació d'un familiar menor de 30 anys, que ni convisqui ni estigui al seu càrrec.

L' AUTÒNOM TINDRÀ UNA BONIFICACIÓ DEL 100% EN CONTRACTAR AL SEU FILL

(art. 6 Secció I del Capítol I de la Llei 43/2006, de 29 de desembre)

El treballador o treballadora sempre tindrà el dret a la desocupació quan :

  • no convisqui amb el familiar
  • si conviu amb el familiar, es valorarà dades que provin el temps de prestació dels serveis i la cotització a la Seguretat Social, si hi ha hagut una modificació en el règim d'afiliació, si pertany a un altre nucli familiar, grau de parentiu, com la existència d'un treball real o efectiu, etc .
  • La durada mínima del contracte per a la formació i l'aprenentatge serà d'un any i la màxima de tres anys, encara que per convenis col·lectius, podria variar la durada sempre que la mínima no sigui inferior a sis mesos ni la màxima superi als tres anys.

No hi ha límit per fer contractes de treball per a la formació, és a dir, que les empreses podran realitzar tants contractes com consideri oportuns sempre que no ho limiti un conveni col·lectiu .

El temps de treball efectiu, que es pot compatibilitzar amb el temps dedicat a les activitats formatives, no podrà ser superior al 75% durant el primer any, al 85% durant el segon i tercer de la jornada prevista en el conveni col·lectiu o, si no a la jornada màxima legal .

Els treballadors amb contracte per a la formació com a norma general, NO poden fer hores extraordinàries, hi ha un cas que preveu l' article 35.3 de l'Estatut de Treballadors .

Un cop extingida la durada màxima del contracte per a la formació, el treballador no podrà ser contractat en la mateixa modalitat tant a la mateixa empresa com en una altra diferent, sempre que sigui per a la mateixa activitat laboral, però si per a una activitat diferent .

De la mateixa manera, si el treballador ha desenvolupat un lloc similar anteriorment en la mateixa empresa amb un temps superior a dotze mesos, no podrà realitzar un contracte per a la formació i l'aprenentatge.

contracte a temps parcial egestionsEn les mesures per a afavorir la contractació estable i millorar l'ocupació dels treballadors, es van establir els següents canvis en el contracte a temps parcial:

Només en cas de sinistres o danys extraordinaris podràn realitzar hores extraordinàries els treballadors a temps parcial, queden exclosos tots els altres supòsits.

Pel que fa als contractes d'almenys 10 hores setmanals, les hores complementàries podràn ser de dos tipus: Pactades (recollides en el contracte de treball i de realització obligatòria), o bé Voluntàries (s'oferiràn només a treballadors amb contracte indefinit, i es realitzaràn voluntàriament).

punt atencio emprenedor eGestionsUs informem que col·laborem amb un Punt d'Atenció a l'Emprenedor (PAE), que són els antics Punts PAIT. Aquests punts s'encarreguen d'assessorar i facilitar la creació de noves empreses, tramitar tota la documentació necessària i assegurar l'inici efectiu de la seva activitat.

Els PAE tenen una doble missió:

  • Prestar serveis d'informació i assessorament als emprenedors que vulguin posar en marxa les seves iniciatives empresarials.
  • Iniciar el tràmit de constitució d'empresa a través del DUE (Document Únic Electrònic)

novetats impost societats egestionsL'Impost de Societats també ha experimentat alguns canvis, ja que s'elimina la deducció per deteriorament del valor de les participacions en el capital o fons propis d'entitats (pèrdua de valor de les accions), i s'amplia a 2014 i 2015 la limitació de la compensació de bases imponibles negatives en empreses que facturin més de 6 milions d'euros.

Aquestes mesures tenen poc impacte en les PIMEs degut al seu nínxol de negoci i facturació anual, no obstant, sí que poden afectar substancialment a les grans empreses amb una distribució de mercat més àmplia, sobretot en el mercat inversor i financer.

AJUDES AL EMPRENDEDOR (APROVAT EL REIAL DECRET-LLEI 4/2013)

El divendres 22 de febrer del 2013 es va aprovar el Reial decret-Llei de mesures de suport a l'emprenedor, estímul del creixement, i a la creació d'ocupació.

En general, en el Reial decret-Llei no han hagut sorpreses. Aquestes mesures es van publicar en el BOE del 23 de febrer.

En l'apartat del desenvolupament de l'estratègia de Emprenedoria i Ocupació Jove, es va aprovar:

  • La tarifa plana de 50€ en la cotització a la Seguretat Social.
  • La compatibilizació de la prestació per desocupació amb l'inici d'una activitat per compte propi.
  • L'ampliació de les possibilitats de capitalització de la desocupació per iniciar una activitat emprenedora.
  • La represa del cobrament de la prestació per desocupació entre altres mesures

eGestions - Un Nou Concepte de Gestió Empresarial

Gestió LaboralEmpreses, Autònoms i SocietatsEmprenedors

iGestions - Gestió Administrativa i Màrqueting Digital per a Negocis

iGestions Serveis AdministratiusiGestions Màrqueting DigitalPreu dels Serveis iGestions

iGestions - Gestió Administrativa i Màrqueting Digital per a Despatxos Professionals

iGestions Serveis AdministratiusiGestions Màrqueting DigitalPreu dels Serveis iGestions

Degesta - Administració i Gestió de Comunitats de Propietaris

Administració i Gestió de Comunitats de PropietarisServeis de GestióHonoraris

Consultoria Economista

Mosesell - Creació i Gestió de Pàgines Web

Mosesell Creació i Gestió de Pàgines Web

Assegurances Mapfre

Assegurança de la llar
×